Blommor & blad
i krukor & trädgård

Sommar - höst... . . . . . . . ....Vinter - vår


Ge basilikan längre liv!
Om du toppar dina basilikor så snart du ser en blom-ställning på väg, så kan du lura plantan att växa vidare! Basilikan är ettårig och dör så snart den blommat och satt frö. Genom att toppa den en bit nedanför blomställningarna kan du få den att leva vidare långt in på vinterhalvåret med litet tur, en ljus placering och en dusch ibland. Topparna kan dessutom bli nya plantor - de bildar lätt och snabbt rötter i ett glas med vatten!

Övervintra petunian!
Visste du att du kan övervintra dina petunior på ett svalt men frostfritt ställe? Jag upptäckte det av en slump, när jag tog fram en av mina pelargon-krukor i våras: i krukan hade jag även planterat en petunia i en närliggande, ovanlig nyans - och döm om min förvåning när jag såg att även petunian hade nya små skott!
Jag hörde sedan av en god vän att engelsmännen ofta övervintrar sina petunior år från år - och för varje säsong blir plantorna allt större, och allt mer blomrika och praktfulla!
Den övervintrade petunian gick dessutom lätt att föröka med toppsticklingar, både på våren och på försommaren! Sätt sticklingarna i en kruka med såjord, precis som med vanliga krukväxtsticklingar, och sätt gärna krukan i en plastpåse.


Krukrosor i trädgården
Blomsterhandlare och livs-medelsaffärer säljer ofta små rosor som krukväxter, och de är bedårande söta den första tiden - men i längden trivs de inte inomhus i den torra luften. Men utomhus växer och frodas de, och en del av dem kan ibland dessutom övervintra, speciellt om de kupas och täcks med löv!

När man planterar ut nyinköpta
krukväxtrosor i trädgården kan de få en del överraskande färgändringar, beroende på att solljuset påverkar blommornas pigment på ett annat sätt än det artificiella växthusljuset gör...

Den här ljusgula rosen fick plötsligt rosa skiftningar
på blombladen, och mot slutet av knoppens blomning blev det röda små prickar på kronbladen... Förmodligen beroende på regn, följt av gassande sol, gissar jag.
Ljusrosa rosor får ofta en kraftigare, ibland mörkare rosa färg. Röda krukrosor är de som brukar bibehålla sin färg bäst. Men man får alltså vara beredd på överraskningar - ibland riktigt trevliga!


Så här stort har mitt valnötsträd hunnit bli i slutet av september -05, snart 5 år sedan nöten "såddes"!
För att inte krukan ska se tråkig ut, och för att skugga jordytan, står två fuchsior som sällskap. Den vita fuchsian t.v. är en Charisma, den vit-rosa t. h. är en Mini Rose. Normalt står det lilla sällskapet i vandrande skugga, där krukan inte torkar ut så fort.
Läs mer om valnöts-sådd på Vinter-vår- sidan !

Boktips för trädgårdsvänner:
Läs om Karel Capeks humoristiska bok
"Ett år med min trädgård" bland Livslusts boktips!

Gå med i en trädgårdsförening! http://www.tradgard.org